Deşi campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2012 – 2013 ar fi trebuit să ia startul la începutul lunii octombrie, abia astăzi Sălajul va primi primele 1.800 de vaccin gratuite. Produsul s-a lăsat atât de mult aşteptat din cauză că pentru achiziţia lui s-a organizat o licitaţie publică la nivel central, iar o contestaţie depusă de una din firmele participante a complicat lucrurile.
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că, de îndată ce vor ajunge în judeţ, dozele de vaccin vor fi distribuite medicilor vaccinatori iar campania de imunizare a populaţiei va pztea începe. “Am fost anunţaţi de la Bucureşti că ni se repartizează o primă tranşă de 1.800 de doze de vaccin. Chiar astăzi (ieri, n.r.) va pleca o maşină să le aducă, iar joi (mâine, n.r.) vor fi distribuite medicilor, pentru a putea începe vaccinarea populaţiei”, a declarat Ligia Marincaş.
DSP Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii, în urma catagrafiei din toamnă, 45.000 de doze de vaccin antigripal şi, potrivit Ligiei Marincaş, diferenţa până la acest total va fi alocată judeţului în tranşe.
Prioritate la vaccinare
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical. Faţă de iarna trecută există câteva diferenţe în ceea ce priveşte categoriile populaţionale considerate la risc. „Dacă în sezonul rece trecut de imunizarea gratuită împotriva gripei au beneficiat cei cu boli cronice, cu precădere respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi studenţii în practică în unităţile sanitare, în această iarnă vor avea prioritate la vaccinare gravidele, bolnavii cronici cu vârste între şase luni şi 64 de ani, medicii, personalul auxiliar şi cadrele sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, salariaţii din instituţiile de ocrotire socială, persoanele instituţionalizate în centre de ocrotire socială, bolnavii îngrijiţi la domiciliu şi care prezintă risc de îmbolnăvire”, a precizat Marincaş.
Campania de vaccinare antigripală se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Vaccinuri de 11,9 milioane de lei
Suma pe care Ministerul Sănătăţii a alocat-o pentru achiziţionarea vaccinurilor este 11,9 milioane de lei, iar dozele pentru vaccinare au fost cumpărate din străinătate. Compoziţia vaccinului este aceeaşi de 2 ani de zile, cu mici modificări ale subtulpinilor. Acesta este primul an când pentru această campanie nu sunt folosite vaccinurile produse de Institutul „Cantacuzino”, din cauză că linia de producţie a instituţiei a fost închisă, după ce, în ianuarie, mai multe loturi cu doze de vaccin fabricate aici au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.
Persoanele pentru care nu va mai exista vaccin antigripal la medicii de familie şi le pot achiziţiona din farmacii, la preţuri care variază între 30 – 50 de lei/doză.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.
În sezonul rece anterior, la nivel de judeţ au fost imunizate antigripal peste 10.300 de persoane. Faţă de anii anteriori, iarna trecută nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în judeţ. Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 a cuprins trei tulpini, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008.
bun